Wim van Overdijk

Start in Moergestel op zondag 1 juli

 

 

 

Tachtigjarige fietst de Tour de Brabant

 

 

(Door Paul Spapens)

 

Op zondag 1 juli start in Moergestel voor de derde keer de Tour de Brabant. En Wim van Overdijk is weer van de partij. De tachtigjarige Tilburger fietst zo’n 10.000 kilometer per jaar op zijn mooie racefiets. Dus de 150 kilometer die hij vanuit Moergestel voor zijn rekening wil nemen moet een peulenschilletje zijn. “Fietsen is voor mij als een vakantie. Na mijn vrouw, mijn twee kinderen mijn twee kleinkinderen is fietsen het allerbelangrijkste in mijn leven.”

 

Voor Wim van Overdijk is het de tweede keer dat hij de Tour de Brabant rijdt. Dit is een puur Moergestels fietsinitiatief dat door zijn uitzonderlijke karakter nog eens onderstreept dat Moergestel inderdaad het predicaat Fietsdorp verdient. Er kan gekozen worden uit routes van 75 kilometer en 150 kilometer. De organisatie mikt niet alleen op wielrenners, maar ook op recreatieve fietsers. Bovendien zijn de routes geschikt voor e-bikers waarmee de organisatie laat zien oog te hebben voor nieuwe ontwikkelingen.

 

De oorsprong van de Tour de Brabant is echter een wielerevenement voor de ware cracks onder de amateurwielrenners. De eerste Tour de Brabant bestond zelfs uit een non stop rit van 600 kilometer langs de provinciegrenzen van Brabant. Wim van Overdijk, toen 77 jaar, maakte tijdens die legendarische tocht deel uit van een ploeg van vier renners die die 600 kilometer binnen 24 uur aflegde. De nu tachtigjarige wielerliefhebber nam er 334 van voor zijn rekening. “En slecht weer dat het was…”, blikt hij huiverend terug. De bekende Moergestelse lange-afstand-fietser Guus Moonen raakte zelfs onderkoeld.

 

Mastappels rapen voor een racefiets

 

Over de oorsprong van zijn fietsliefhebberij zegt Wim van Overdijk dat hij al wilde fietsen ‘zolang ik me kan herinneren’. Zijn vader was in zijn jonge jaren amateur-baanwielrenner, een sport die toen juist in Tilburg zeer populair was. De successen van Jan (Kanonbal) Pijnenburg hebben daar zeer aan bijgedragen. Ondanks het feit dat vader Van Overdijk een fietser was, verbood hij zijn zoon een racefiets te kopen. Terwijl haar daar nota bene voor had gespaard. “Ik raapte mastappels en verkocht die voor een gulden per zak”, vertelt hij over zijn bijverdienste.

 

Met het geld dat Wim van Overdijk voor een racefiets had gespaard kocht zijn vader voor hem een gewone fiets. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. “Met mijn vrienden reden we op gewone fietsen wedstrijden.” 26 jaar oud, Wim van Overdijk was inmiddels gehuwd en hij had een eigen bedrijf, wierp hij definitief de ouderlijke knoet van zich af, kocht een racefiets en begon te koersen. Overigens, voor de liefhebbers, het merk racefiets dat hij kocht was een Italiaanse Coppi, genoemd naar wielerlegende Fausto Coppi.

 

Uitzien naar Tour de Brabant

 

Talrijke kermiskoersen in Nederland en België heeft Wim van Overdijk verreden totdat hij op 55-jarige leeftijd in Bergen op Zoom zó ernstig ten val kwam (‘een oor hing nog met een klein velletje aan mijn hoofd’), dat hij acuut stopte. In plaats daarvan werd hij recreatiefietser. En dat doet hij nog steeds. Zijn wielerseizoen loopt van maart tot en met november. In die periode zit hij vrijwel dagelijks een uurtje of tweeëneenhalf op zijn racefiets. ’s-Winters brengt hij úren door op een hometrainer. En dat voor een tachtigjarige. “Het is goed voor mijn gezondheid. Het is mijn hobby en een andere hobby heb ik niet. Ik moet er niet aan denken om hele dagen zomaar binnen te zitten. De Tour de Brabant, daar zie ik naar uit. Mooie routes, sfeer, gezelligheid.”

 

Alle informatie over de Tour de Brabant op www.tour-de-brabant.nl.

 

 

 

FOTOBIJSCHRIFT

 

Wim van Overdijk fietst jaarlijks zo’n 10.000 kilometer. Hij ziet er naar uit om aan de Tour de Brabant mee te kunnen doen. Foto: Paul Spapens.

 

 

2018-05-07T13:46:59+02:00